Monografia zawiera wyniki głębokich studiów źródeł wtórnych nad procesem kształtowania bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego, w okresie pandemii Covid-19. Jest to oryginalne, nowatorskie ujęcie interdyscyplinarne podjętego obszaru badań. Już sam wstęp pracy, gdzie wyróżniono znaczenie kategorii bezpieczeństwa żywności i żywnościowego w interpretacji za FAO i WHO, przyciąga uwagę czytelnika ze względu na sugestywne interpretowanie autorek potrzeby walki o te wartości, stanowiące o godności ludzkiej. Wskazują one na istotne zagrożenia tej wartości, tkwiące w poszczególnych ogniwach dostaw żywności, w zwiększeniu podatności na choroby, w tym odzwierzęcych, Covid-19, a także w zmianach nawyków konsumenckich, itd.
Dalej autorki zwracają uwagę na istotę problemu badawczego jako luki poznawczej w literaturze. Ma on formę pytania: Przed jakimi szczegółowymi problemami i wyzwaniami w dobie pandemii Covid-19 oraz w kontekście innych zachodzących aktualnie zmian, stają konsumenci, poszczególne podmioty gospodarowania należące do łańcucha dostaw żywności, a także sam łańcuch? Z kolei celem pracy jest zidentyfikowanie stanu bezpieczeństwo żywności i żywnościowego oraz określenie warunków skutecznej jego realizacji w okresie Covid-19. Podjęty temat tej pracy wpisuje się w nowe obszary badawcze ekonomii złożoności (alternatywnej). Praca została podzielona na dwa odrębne rozdziały, a każdy z nich zawiera wprowadzenie, co ułatwia tok śledzenia autorskiej narracji. Rozdział pierwszy zatytułowano: Bezpieczeństwo konsumenta i żywności oraz kultura bezpieczeństwa żywności w okresie pandemii, natomiast drugi brzmi: Warunki skutecznej realizacji bezpieczeństwa żywnościowego w okresie pandemicznym.
Wprowadzenie do rozdziału pierwszego zawiera omówienie definicji wielowymiarowej kategorii bezpieczeństwa, konsumenta, bezpieczeństwa konsumenta i bezpieczeństwa produktu, w tym żywnościowego. Z kolei we wprowadzeniu do rozdziału drugiego zaprezentowano: 1) właściwości pandemii Covid-19 i negatywne jego skutki dla systemu społeczno-gospodarczego; 2) potrzebę przeciwdziałania tym skutkom poprzez interwencję rządów i organizacji międzynarodowych; 3) trudności prognozowania przyszłości działań pokryzysowych ze względu na skutki wtórne pandemii; 4) mechanizm powstawania i rozwój kryzysu poprzez szoki podażowe i popytowe.
Całość monografii charakteryzuje dojrzałość analizy badanych zjawisk i wnioskowania oraz komplementarność obu części. Wnosi ona zarówno nową wiedzę, jak implementację już istniejącej na podjęty temat.
W recenzowanej pracy autorki zastosowały wiele metod naukowych. Były one niezbędne do realizacji trudnego problemu badawczego. Treść książki została wzorcowo udokumentowana (50 stron, w tym 20 stron to źródła internetowe), z przewagą literatury obcojęzycznej. Zawiera ona oprócz diagnozy aktualnych wyników badań, nowe ustalenia i propozycje normatywne. Przydatności monografii należy upatrywać w działalności dydaktycznej, jak i naukowej. Monografia wyróżnia się wysokim poziomem merytorycznym i stanowi ona kompendium wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności i żywnościowego w okresie Covid-19.
ISBN: 978-83-87193-10-2
Przepływy produktów między gałęziami gospodarki wymagają analizy nakładów i wyników w skali poszczególnych gałęzi i całej gospodarki. W książce przedstawiono służący do tego celu model W.W. Leontiefa. Jego istota sprowadza się do założenia, że gospodarka narodowa stanowi agregat zasobów i strumieni składających się z kilku sprężonych ze sobą układów: produkcyjnego i usług oraz zagranicy, gospodarstw domowych, budżetu i banków, które opisano metod nakładów i wyników (input-output) w formie tabelarycznej (szachownicowej)....
Spis treści: